查看: 11541|回復: 110
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 值得你一看的攻略-【擇機篇】>w0/ (大體完成)

Hi all>w0/

今次朕就只係久遺地作為一個普通嘅會員發

發帖,今次同大家分享嘅係選擇機體嘅心得~!

* 橙色為可無視﹑紫色為吹水用﹑灰色為正文

------------------------------------------------
                     Start Now
------------------------------------------------

引言

唔知大家有冇試過苦惱"新出機體是否好用"呢個問題

?又有冇試過因為過於沖動買左隻自己完全唔喜歡用嘅機

,並導致佢淪為機庫中其中一個裝飾嘅經驗?

我相信以上情況有唔少新手同老手都有出現過呢個問

(朕都係其中一份子-w-")以下落尼朕將會據個人經驗畫

分為幾大類別,唔想再做錯決定﹑丟錢落海嘅朋友就要留

意啦>w0/!

據個人於HKF﹑HF﹑GF嘅經驗,朕將目前已有機體

能力分為四大主要範疇,分別為:【初世代】﹑【次世代】

﹑【新世代】以及【特殊機】。以下會為大家一一講解。

【初世代】

介紹

好多人睇到呢個名,相信都會諗"最初一批機體",其

都唔係完全錯嘅,但朕都講過係依"能力"區分,所以

分真係第一代出嘅機咁解。

初世代強機最大特徵係咩?相信老手都唔一定能夠答

得出呢個問題,而答案就係-【只會在其屬性範疇內強悍

】。即係指無論係幾強都好,都只局限於己身屬性範疇內

,正如黑貓近戰強悍,但一但打遠距戰都會變得雞助。

最好例子就係"三西"以及"初代三小強"(劍Z﹑百式﹑卡

碧尼)劍西唯有近戰時先能夠發揮威力﹑百式只能於近中距中

佔最大優勢﹑卡碧尼要活用高火力浮遊炮就只能以不被敵人過

度接近為前提下消滅對方。以上都係初世代機於屬性限制下嘅

"特徵"。

例子影片:

以下都為頗出色的【初代機】對戰,定位上都因屬性﹑武器類型

而被限制,即上文所說的【只會在其屬性範疇內強悍】。

劍西

百式

卡碧尼

你是否適合此類形?

因為初代機局限上較多,所以並唔能夠係戰埸上亂

亂撞,但亦因此會比較適以下兩類人使用。

新手

因為新手對於武器嘅掌握並唔夠全面,所以特性較

為單一嘅初世代機會比較容易掌握,較快上到手。

對特定範疇有絕對自信的玩家

呢類型係香港會較為常見,例如單刀神人等等十個

有九個都係(另外個一個唔好怨朕-w-"),所以係港

服不時都會見到劍西﹑劍瘟亂入戰埸。呢類型玩家

因為對某範疇已經神化,所以就算機設有幾單調,

只要有一樣係佢喜歡嘅武器,都能夠打十個。

【初世代】推薦機:

S Rank 沙漠
S Rank Wing Zero
S Rank 神
S Rank 盟主
AS Rank 三西
AS Rank 百式
AS Rank 劍Z
AS Rank卡碧尼
AR Rank 黑貓
BS Rank 金天
BS Rank GP-01
BS Rank 黑兔
BS Rank 藍迷(炮)
BR Rank 紅迷2L
BR Rank 白狼
BR Rank 真紅

--------------------------------------------------

【次世代】

介紹

頭先講完初代定位係【只會在其屬性範疇內強悍】

但由於生產商以利益以及賣點為前題,打破故有三

限制(即拳機擁有遠戰能力﹑包機擁有近格能力等),

而其產物即為【次世代】機體。

所以,次代最大特徵為【擁有跨範疇武裝及能力】。

次代嘅出現,打破故有屬性限制,令以往定位觀念出

現變動。例如次代一大代表-F91,可以按情況需要決定

前﹑中﹑後埸打法,因為其武裝完全能夠滿足三者需要(

剛推出時為全埸集火目標),完全無視已往分工觀念。

例子影片:

次世代亦為朕最常用一類,因為朕並不專於任何一項,

而且定位多半都為中前埸,故需要擁有強大機動性及近戰

力,但當退下前線時,則要有足夠嘅射擊力壓制前線,所

以次世化為朕最常用機。

黑‧觀星者(藤星專用)

F-91

多三

次世代是否適合你?

由於次世代係多範疇型,所以適合大部分人,基

本上只要擁有一定基礎技術後,都能夠使用得不俗。

但亦由於擁有多範疇能力,故此要用得好,比初代

需要多一項技術-介埸(即團體判斷及走位能力)。

初出茅廬的玩家

對於基本技術(收刀﹑移動射擊等)有一定自信,但尚

未有搵到最合適自己定位嘅玩家,因為可以更快地從

對戰過程中搵到合適定位,所以建議使用。

萬能型玩家

如果對於近﹑中﹑遠都有了得嘅心得(即係神人>w<')

,次世代就能夠有效地助你發揮實力。

貪玩﹑愛刺激嘅的玩家(朕-w-)

由於次世代武器頗全能,令用家可以隨時突入唔同戰

區,減少空埸時間,以達至樂趣至上嘅目的。而且因

為次世代於跨屬性嘅範疇上並未達至真正完美,因此

與相克屬性對上亦依然會處於下風,導致玩家要以下

剋上,增大對戰過程中嘅痛快感。

【次世代】推薦機 (次世代多為S/B Rank,數量眾多)

S Rank F-91
S Rank 多3
S Rank 觀星者
S Rank 命運
S Rank 織天
S Rank V2A
S Rank Type-E
S Rank 曉
S Rank 獨角
AS Rank 突擊高達E(專用機)
AR Rank DELTA PLUS
AR Rank 勇者式 標準試驗型
A Rank RX-78-2
BS Rank GP-02A
BS Rank 豹式金恩 米歇爾特
BS Rank GN-X(2000)
BS Rank 正義女神F2
BR Rank 正義女神F1
BR Rank 正義女神
BR Rank 哈曼專用卡薩C
BR Rank Wing (ew)
BR Rank 先驅式光槍裝
B Rank BD2
B Rank 金天未完成
B Rank 黑蚊

--------------------------------------------------

【新世代】

介紹

次代冇視屬性,新世代又如何?新世代機體其實亦兼

備次世化特徵,而其最大特點就係擁有多性能武器之外

,武裝上更升一格,並且具有【解除武裝故有限制】且

能【殺人於冇形】兩大特性。

難道有浮游炮即為新世代?非也!例如NU等等,雖然

可以達至殺人於冇形,但其實其火力有限,未至於令人

害怕。又例如AS ZZ雖擁跟蹤彈,但因彈數有限,亦未

見引起太大反感。

咁,【解除武裝故有限制】究竟如何定義?其實任何

特別強大嘅武裝都因平衡遊戲為理由而設有唔同限制,

例如填充時間﹑火力等等。而浮游炮以及跟蹤彈就係最

好例子,兩者都因過於強大而設有頗長嘅冷卻時間,以

免被玩家濫用。而新世代機體則完全削弱尼方面嘅設定

,令武裝實力上嘅限制降低到最低點。

例如S Rank卡碧尼,浮游炮不但高系數﹑高攻速,

而且開技後填充時間更令人嘔心,完全漠視以往對武裝

上嘅限制。

【殺人於冇形】呢點,最好例子就係OOR,佢擁有

完美近戰能力之餘,更擁有極高火中長距跟蹤彈,令唔

少人連佢全面貌都未睇到就見龜。而且特殊斬擊更大到

能夠穿牆,有時間真係會死得不明不白。

總之,【新世代】定義就係建基於【次世代】上,再

度冇視武器限制嘅存在。機本上係於己身範疇完美化再加

上配有變態武裝嘅存在。但目前港服尚未正式推出新世

機,故大多會員未必能夠清楚領略。

例子影片:

只可以講....用呢類機,真係打橫行都冇問題

OOR

Zeta

螳螂(已弱化)

你是否適合?

由於此類機只要有基本技術就可以定定勝負,

所以會較切合以下三類人:

好勝的玩家

單純追求勝利而決定機體嘅玩家。因為只要有

基礎技術,正常情況下冇需多考慮打法,只要

不停拷打鍵盤,總會殺死一﹑兩個敵人。

S系玩家

追求以極速虐殺對方,另人冇還手之力嘅玩家。

因為新代多數具有高火力且不需視人嘅武器,基

本上可以做到秒殺效果,而且對方亦難以接近。

追求最強之道的玩家

為達到頂端,人同機都係不可缺少嘅因素,故然人

要強,機體亦要強得不像話。

【新世代】推薦機體: (基本上都為S Rank機)

SS Rank OOR
SR Rank 沙薩比
SR Rank 螳螂
SR Rank OO7/G
S Rank Z Gundam
S Rank 再生
S Rank 坤‧曼莎
S Rank 重裝
S Rank OOQ

(果然...傻子那係變革點,一堆嘔心機-w-")

【特殊機】

介紹

睇過以上三者之後,唔少人都試過估特殊機係

點分類,但抱歉,直至目前為止都未有人能夠百

分百估中(因為係依朕經驗分嘛>w0~)

朕對特殊機定位係【天生擁有特別能力】,呢

點比次代以及新代都更容易具別。最好例子就係防

光槍嘅Nu同V2A,天有擁有特別功能;而另一個例

子就係OOR以及曉等等技能發動後擁有特殊能力。

呢類機體大半都係S Rank,出現原因多數都係

為展現原作性能,以滿足玩家需求。

而特殊機可以同時係【初】﹑【次】﹑【新】三

代。如曉係次代﹑OOR係新代。

注:加六圍能力及射擊範圍等不計

例子影片

防光應該係最多人熟悉嘅技特殊體質,而冇限boost﹑隱身

都係唔少人喜歡嘅特殊技。

Nu

死神

傳說

你是否適合?

特殊機優勝之處唔係人人都能夠發揮,因為多數

特殊技/體質都會附有限制,例如武裝或基本能力下

降。例子有Nu,防光束狀態嘅時候會容易出現切彈

及被近格嘅風險。所以要發揮特殊機優勢,就需要大

量實戰經驗。而以下兩類玩家使用就比較有好處。

戰埸老手

因為多時要發揮優勢就需要有清晰介埸意識,以免

出現走錯位而造成失誤嘅情況發生。因此對戰老手

一般都自我定位會較清晰,易於展現最大優勢。而

對團隊而言,老手亦有較濃嘅分工意識,因此會較

易對組員作出貢獻。

己身有某類缺憾嘅玩家

缺憾有不同種類,較常見有缺乏閃避意識﹑射擊力

較低等等。為補不足,可以籍特殊機能力克服,例

如朕對閃避光槍並不了得,就可以籍防光束嘅nu解

決問題。雖然方法並唔長遠,但就起到唔錯功效。

【特殊機】推薦機體  (I立埸及PS裝甲先冇視好了)

SS Rank OOR
SS Rank 冇正
S Rank Nu (藤星專用)
S Rank V2A
S Rank 曉
S Rank NT-D
S Rank 死神
S Rank 傳說
S Rank 金大便
S Rank OOQ
S Rank Turn A
BR Rank 蓋茲(修理裝備)

~~/\-------/\~~
   /   |      |    \
  \>   \/\/   < /  一  說笑擺了,等一下會全面更新>w0/
   |||||||||||||
一|               |一
    -----------
      /       \
(這是貓)

評分

參與人數 12Bravo! +12 收起 理由
chankifung4e + 1 應該置頂
94581653 + 1 期待更新@_@
乂千仔乂 + 1 特殊機係咪姐係訓練機@@?
kiraericd + 1 期待特殊機係咩 加油
jscn + 1 實用心得

查看全部評分

回復

百式只能於近中距中佔最大優勢

鎖的實彈準度渣只能玩近距離射擊喵XD
回復 支持 反對

先回後看
其待完成版(bs金天好像消失在sd了.....
回復 支持 反對

鎖的實彈準度渣只能玩近距離射擊喵XD
AtroCity 發表於 29-12-2011 18:54

嘛,怕人家將斬擊嘅近戰同射擊嘅近戰搞亂嘛0w0~

打中近距好了~

先回後看
其待完成版(bs金天好像消失在sd了.....
coco3240 發表於 29-12-2011 18:54

次世代時會講解
回復 支持 反對

先回~~

我覺得x1都算係部唔錯既初世代機,
但係唔適合新手用~~

期待你的更新
回復 支持 反對

嘛,怕人家將斬擊嘅近戰同射擊嘅近戰搞亂嘛0w0~

打中近距好了~
藤星 發表於 2011-12-29 19:00

鎖在期待愛機們是哪一種類喵> w <
IJ什麼的BS迪恩什麼的
話說地死和雙頭龍那些也算是初代喵OAO?
回復 支持 反對

等你更新
回復 支持 反對

那架大贊加是想怎樣。。。
回復 支持 反對

有無擇男篇
回復 支持 反對

今次朕就只係久遺地作為一個普通嘅會員

回復 支持 反對