查看: 8702|回復: 91
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] [原創機評]死亡先鋒Cross Bone GundamX1 小量更新

關閉 [複製鏈接]

前言:
咁多位你地好- - 第一次寫機評=3=
姐係咁..事情發生於一個巴士上..
我用手機上網..睇機評..
見到人地好有心機寫..擭得唔同既美譽..
所以我同想試下-3-點解我揀X1呢..
因為我覺得佢好型=3=當然我第一次寫
一定唔會太好..傷眼的請見諒

========================
送上幾張圖先=3=:

=========================
唔少得既機體資料:
骷髏鋼彈是地球圈軍事企業為其他行星(如木星)
專用而正式開發的第一架MS機種。
由海軍戰略研究所製造,公司內部正式型號為F-97。
為隱瞞製造商行號,在交付海盜時編為XM-X
資料轉自戰記
==========================
機體六圍:
(小第唔識copy6圍 要先放入小畫家再放-3-)
R前:
攻擊:18.3       S拳中是比較低攻的3位..
防禦:19.8       防禦是一般S拳的水平
hp.14.4         HP是S拳中的低下水平
必殺:21.3       SP是S拳中一樣的0.0
速度:26.7       速度是S拳中的中上水平
敏捷:21.6       速度是S拳中一樣的0.0
總和:122.1
R後:
攻擊:19.8       S拳中是一般水平
防禦:18.3       防禦是一般S拳的水平
hp.14.4         HP是S拳中的低下水平
必殺:18.3       SP是S拳中低下水平
速度:24.6        速度是S拳中的一般水平
敏捷:21.6       速度是S拳中一樣的0.0
總和:117
明顯地 R後攻擊力高了..
但 速度上,必殺技的威力也低了
當然X1不能只靠R前 也要靈活運用R後的槍
(下面有說-3-)
===========================
武裝介紹:
送上影片:

武裝一:

光束斬馬刀:係數1320
倒地值:12.5 一般機體倒地值是 100
所以他能斬八刀,傷害極大
"下面會再說如何靈活連技"      

武裝二:

烙印標識器:係數 650      
倒地值:10  一般機體倒地值是100
傷害唔大..唔夠一武高.所以
用黎接技/ 0秒出手非常有用
2武係無前衝既
所以唔需要 拉刀/甩刀
2武的10刀:

武裝三:

剪刀錨係數 :450*12 帶有抽氣效果
倒地值難計..
傷害高 全食有 5400系數
不過最高攻既連技唔係依個-3-
下面有詳細講
=========================
武裝一係斬到八刀既..如上所講的倒地值問題
佢既一武睇落好短..無錯..短個劍西..
但係佢有既係攻擊幅度..
佢有 45度角既攻擊幅度
武裝一既優勢除左45度角既大幅度之外
重有既係 出刀收刀超順的手感

收刀建議係 第一刀,第二刀
連同武裝二,佢可以連到9刀

4刀+2武+4刀 = x1連技最大傷害
如果4刀其間加埋mca 威力無法估計: )

如果死戰..前後防有隊友支援
而打既機體你係無信心"連死"到佢..
建議用以下連技:
1武4刀+3武全連+1武1~2刀
抽左氣 比隊友集火 威力更佳

R後武裝:
先送上影片:

大家可以見到武裝2的癱瘓效果

武裝一:
zan buster  係數 1300

出槍唔順的武裝

但對於S拳黎講 槍既係數唔差

出槍比起自由2武..大約相差0.5秒

大家可以想像到差幾遠,,

武裝2:zan buster(榴彈發射器)係數 2000     
帶有機體癱瘓既效果,攻擊力高
可惜得一發..
8秒回好..
有暴風效果..慬玩的玩家
可以睇準角度 打到躲在障礙物後的敵軍
暴風效果:

========================
當有一部反格機 如神高,尊者,3D等
你係唔會夠佢斬 除非條友唔識用滑鼠
咁你就可以R制 2武
癱瘓佢..留給隊友集火
同時X1彈藥唔多 要注意無彈既問題
射程比2武遠一點
建議用手描/半手描
始終唔係光槍
-----------------------------------
技能一:

熟練的博擊者:
對遠程武器攻擊防禦力提升80%+ 倒地值上升1.000→1.125。
係拳機的恩物

同時又可以話係敵軍拳機既恩物
點解咁講?
倒地炮"吹你唔漲"同時又"拉你唔長"
加上米加粒子炮,遠攻武裝
打你會-80%傷
爽YY
但係對於敵軍拳機黎講
你係會比人斬多幾刀(視對方武器倒地值而定)
因為你既倒地值 由100->1125
所以大家要好好善用E招技..同埋要練好近身技術
技能二:

死亡先鋒:

機體HP60%以下時所有攻擊傷害最大化、SP積蓄速度+50%、防禦力+4.5、推進器冷卻時間-50% (謝謝~
全GAME目前得2部機體有依招 很自豪吧
此機的精髓...

攻擊最大傷害:姐係由打擊轉為重擊

防禦力增加:小第見識少,,對於防禦力增加的多少不詳..

推進槽恢復時間加快
:回BOOST快D -3-

開左E招技..射擊槍一定會重擊,.大大增加槍擊既傷害

能多技的時候已經是60%血了

中多1~2槍,加一招SP 便能夠見龜霸..

所以..大家汁生..
---------------------------------------------------
戰場上的定位方向:
由於佢係S機..唔可以太博..
一般敵我雙方都有包機..
對方的包機會追著你來打 請小心..
未開技一前你還是很脆嫩
可以先玩槍..增加SP值..
或是先讓剪機上..
壓場..轉移包機的視線..
同時也要保護剪機的安全..拳機會追著剪機打..
另外X1槍擊對於剪機來說也能做成很大的威脅
若敵我雙方不進不退.可利用X1高攻的槍類武裝
誰說只能包剪機玩槍的; )但一定要有準成度
說你龜後場不帶任何輸出的.才是有問題
當然..你看不準時機衝..或是亂衝...就是非常有問題啊
-------------------------------------
我自己既個人打法:
我通常會一開始衝去前場..(行少人行既方向..
當隊友與敵軍交火時
我會去打人地後背
讓人防不勝防
當敵軍發現我時 最少已死了一件
他們見到我必會大亂..
跳起避開我斬/拳機回防斬我
咁我既隊友就可以同時炮火佢地..
e招攻其不備建議唔好參考
的確係好危險...
--------------------------------------------
對於X1黎講..較有好處既場:

第八區大門:拳頭大戰既地方
利用傳送帶能讓X1 更容易追擊敵人
加上地圖細..包剪機也不能逃

新東京:障礙物多..偷襲更方便
同時也不怕敵軍的浮遊炮.因為大多會撞爆了

如果用得好X1既 即使係宇宙場都能夠發揮到
如果用唔好既 就算對面全剪你都係死

------------------------------------------
個人認為E部野高攻..輸出大..
武裝好全面..但係血防極少..
六圍上的速度是跟其他拳機相同的
但感覺上比其他飛得還要慢
這機能夠斬8刀 輸出大當然好
但露背的時間反之長了
所以要多加還用MCA
同時玩這部機..對於戰場上的走位方向要很清楚
------------------------------------------
克死X1既機體:

GP03D:有霸體,傷害高,刀長..加上火力猛..
技能有I力場 X1的炮打唔入..
很麻煩的對手..給他追上了 請找剪機幫忙

綠螳螂:同上差不多..跟麻煩的是,他的格鬥能力高..
很難應付..加上其後技能上的改版..將會成日X1 一大敵手
見到..都是跑吧

重裝EW:你不能跟他玩近攻,,只能玩光槍..
但是他開了鐵壁後..是奇高的硬-.-
同時你的血也會給你磨了不少
搵障礙物掩護..由於重裝EW的攻擊方法很笨
所以你可以射一槍..退一退..

神高.尊者: 這兩部機體的反格性能我不解釋了
對付神高..也能利用R後的2武 癱瘓他(V苗就見鬼了
再拉射..但是尊者..他是有槍的..嗯..

當然給X1強的機體還有很多..不能盡錄..但以上都算是他的大克星了

小第建議既配點:

暴力與維持生命的配點

3血9攻~

三血9攻,,不能提高了輸出,還能保持戰場上的優勢
大多人的配點~
==============
有生命才有輸出

3血9防

超硬的配點..配合了有生命才有輸出的理論
送上小第目前的配點,,由於小第從不理會大眾化的配點
只會因應自己的喜好..所以大家可以無視-.-
我的配點能秒殺S拳..未開技能的沙改EW.
S剪7刀便能了段..
S包還有難度-.-

暴力主義者!!!OC6 全攻!!(被拖走....

=================================
技能卡配置 :

近距離攻擊有一定機率爆擊,增加格鬥能力 第三推薦
機動力提升,推進時間小幅增加,對於拳頭有很大的幫助. 氣量大增 第二推薦
免疫所有特殊效果攻擊,大部分機也建議使用的技能 第一推薦

推得方法:
合成或是在商城買

感想:
搞今次機評我用左3粒鍾-3-
包括搵資料..用手寫版寫字..
好辛苦-3-
換來的是希望大家有幾分鍾的娛樂...
希望大家鍾意...
另外我遲下會放上本人親自拍的片....
(點解唔e家放? 因為我怕我唔小心關左e個帖
我寫左咁多字就白費..影片一定會送上的)
技術很差..
希望大家見諒....
睇完既比下回應下..
唔回應都禁下個支持制
有了你們的回覆我會很開心啊^^

戰鬥視頻:

小第技術不好.傷眼既請看別人拍的:

BGM:
第一首:
合久必分-李克勤

第二首:

評分

參與人數 15樂點 +90 Bravo! +16 收起 理由
Poon + 50 + 1 已加入機評攻略集
chankifung4e + 1 內容精彩
sergeant0402 + 1 精品文章
bmdelete + 1 唔錯
p445ywk + 1 X1正

查看全部評分

回復

死左少少圖 維修中--
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
用手寫版寫字?
Y 你要抄我?
回復 支持 反對

用手寫版寫字?
Y 你要抄我?
開心船長 發表於 10-9-2011 12:01

=.= 我真係用-.- 唔通又係抄你?
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
=.= 我真係用-.- 唔通又係抄你?
ivanokok111 發表於 10-9-2011 12:03

同志...
回復 支持 反對

回復 3# 開心船長

全世界咁多人用手寫板
個個都抄你
回復 支持 反對

如果你識打字我覺得你仲有好多野可以打haha
因為實在快太多哩篇野半粒鐘可能都打得完
加油吧!!!!!!
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復  開心船長

全世界咁多人用手寫板
個個都抄你
最強的新手 發表於 10-9-2011 12:04

對唔起囉
回復 支持 反對

如果你識打字我覺得你仲有好多野可以打haha
因為實在快太多哩篇野半粒鐘可能都打得完
加油吧!!!!!! ...
ivansun819 發表於 10-9-2011 12:04

請問重有咩野可以加 我再加多D
回復 支持 反對

用手寫版寫字?
Y 你要抄我?
開心船長 發表於 10-9-2011 12:01

kai小陣啦你
回復 支持 反對