打印 上一主題 下一主題
收起左側

1/100mg destiny gundam命運高達 自行配色版

今次係小弟第3次用噴槍的作品
所以今次想玩試玩下陰影...我之前係到搵過晒有關陰影的post
覺得max的噴法好易咁.....結果完來係好難:em91: :em91:
黑底再噴其他色   自己又第一次噴  又5知咩叫岩岩好...有時仲會好似出界咁的樣....:em86:
用的時間比之前的多左3倍有特:em73: ......所以見到ching們可以噴出咁自然的陰影...小弟真係十分敬佩:em95:
如果ching見到小弟有咩不足   有咩可以改善再改善   記得5好留手  盡量講盡量批評  5該晒:em85:

今次用的色表:
黑色:1000灰色灰底+giga ex02黑
白色:1000灰色灰或+giga ex01白
淺灰色:1000白色灰底+giga ex02黑底+郡氐13號灰
深灰色:1000灰色灰+giga ex02黑底+giga 221深灰80%+giga01白色20%
紫藍色:1000灰色灰+giga ex02黑底+giga 17紫30%+giga 24藍色70%
紅色:1000灰色灰+giga ex02黑底+giga03紅
蔚藍色(劍):1000灰色灰+giga ex02黑底+郡氐34號藍
綠色:1000灰色灰+giga ex02黑底+giga104透明綠20%+郡氐64號綠
橙黃色:1000白色灰+giga025黃
銀色:1000灰色灰+giga ex02黑底+giga121星光銀
透明件:mr.crystal colour xc04 珍珠紫
部分透明件:giga47 透明紫
外骨架:1000灰色灰+郡氐28黑鑯

最後滲線+噴giga ex04消光就完成了

廢話都講左5少:em42: ...去圖吧:em31:

Uploaded with ImageShack.us

多謝收睇:em89:

小弟是次改色只係覺得命運應該係報仇FEEL
所有先會改到暗暗地的色.....個人認為WING=希望
所以用左紫到白的色表達希望
我都知係有d5順眼...如果ching有d咩好介紹  令到d色可以match d的話  希望可以提出一下
or  如果 ching有d咩工具/程式可以係改機設色/design  不妨介紹下小弟
   同埋在此希望ching可以講下噴陰影的心得   可以令小弟更上一層樓
最後   希望ching真的不留手  重此小弟之作  多謝

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
[H]小矮人~~ + 15 感謝閣下的分享!!

查看全部評分

回復

漸變色唔錯,腳關節見到水口...
噴多d自然就會熟手
回復 支持 反對

漸變色唔錯,腳關節見到水口...
噴多d自然就會熟手
[H]小矮人~~ 發表於 22-7-2011 01:24

多謝版主哥哥~!
因為2年前我buye隻野個時咩都5識  d水口搞到壞左5少= ="
想再問下   噴陰影個時呢   版主哥哥係咪教到d氣壓同埋噴油量教到好細好細??
因為1/100d件較大件  我教到d野好細個時   就噴到1達達.....
回復 支持 反對

其實唔一定.....
我都係注意
1.油既濃度
2.氣壓
3.出油量
4.噴既距離

噴到一達達係唔係指積油??
回復 支持 反對

其實唔一定.....
我都係注意
1.油既濃度
2.氣壓
3.出油量
4.噴既距離

噴到一達達係唔係指積油?? ...
[H]小矮人~~ 發表於 22-7-2011 22:11

5係積油......只係d陰影d面積件件相差都大
回復 支持 反對

隻翼d藍色係邊色黎 同翼ge透明件係邊隻色?.?
回復 支持 反對

紫藍色:1000灰色灰+giga ex01白底+giga 17紫30%+giga 24藍色70%
透明件:mr.crystal colour xc04 珍珠紫
原本wings個到本身係有色係上面   小弟再噴了^的珍珠紫上去
回復 支持 反對

色好正,似黑西!
回復 支持 反對