查看: 21541|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

素組小小心得--剪件,水口,打磨問題等等

注:未必100%做到
    同埋唔係每件塑膠都得  例如電鍍件    接受唔到噴油的話就用compound...

接受到噴光油都可以

有錯請講聲

----------------------------------------------------------------------------------------
下面所用工具
最上 雙星compound 粗目   20幾蚊左右
左  銼刀                 需要塑膠用
中  水磨砂紙             準備1000-2000號左右 由幾號開始磨就個人喜好
右  剪鉗                 需要塑膠用/刀刃愈薄愈好/切口要齊/刀刃斜度等
                            建議雙星水口鉗...但價錢比較貴
------------------------------------------------------------------------------------------

最重要就係唔好比佢有白化同埋凹陷
所以剪鉗同剪件方法比較重要
原因..睇書話係受力,拉扯問題等等
如果白化唔深可以用砂紙磨or筆刀削等
如果白化較深就比較難救
--------------------------------------------------------

一打磨時,表面就會變花..正常的..
用沙紙慢慢磨番大號數就得..
-----------------------------------------------------------

透明件都可以..
只要冇白化同凹陷
可以睇下面段片
5:30開始
http://www.youtube.com/watch?v=PgdTrCnBCRg&feature=related

今次需要ge工具

有d說明書都有教
分開2次剪件..

今次係整個盾

唔好一次剪哂
第二次再剪,留返小小位

大約咁多..

再用銼刀慢慢磨平水口位
冇咩白化吧@@

用1200號砂紙慢慢磨上去..
去到2000號
下圖所用砂紙
<1200>>1500>>2000>
我剩係磨一邊..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
磨好後最好去洗一洗件
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
之後就用compound,叫磨光膏
主要用黎拋光,當然要買埋細同仕上

現在作用就係整走用砂紙磨出黎ge花痕,其實唔係整走,而係磨得比之前更滑
因為用起黎有打磨ge效果
粗目就ok..
用軟布/眼鏡布等等黎捽
我用手指- -
捽完有d白色野係度唔緊要..用水沖得走

完成

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
另一邊用直接剪件
有白化出現

再另一邊用把切口唔齊ge黎剪..
唔止有白化..仲傷件= =
回復

太好喇TT有人PO喇
Ps.粗目係唔係畢地?要買既話買同佢講?
回復 支持 反對

太好喇TT有人PO喇
Ps.粗目係唔係畢地?要買既話買同佢講?
哎賢 發表於 22-7-2009 15:43

唔係畢地
可以叫磨光膏..
回復 支持 反對

唔係畢地
可以叫磨光膏..
[H]小矮人~~ 發表於 22-7-2009 17:33

唔該師兄,以住睇過好多教學,不過好多都需要好多工具,今次真係獲益良多
回復 支持 反對

上色既話,唔用polishing compound會較好吧?
小矮人兄點睇?
回復 支持 反對

上色既話,唔用polishing compound會較好吧?
小矮人兄點睇?
hyuuga 發表於 23-7-2009 13:56

上色可以唔用
打磨出黎ge痕,白化等等
上左色都會遮到

如果唔上色,我覺得最重要係個表面..
回復 支持 反對

原來compound 20$ …

最近頭痛唔知依家D價錢點
回復 支持 反對

雙星compound 粗目邊到有得買
回復 支持 反對

雙星compound 粗目邊到有得買
文仔乂 發表於 6-8-2009 13:37

大部份模型舖應該都有
回復 支持 反對

我想問用粗目既份量要幾多,我之前睇教學,整好多
回復 支持 反對