查看: 110395|回復: 2224
打印 上一主題 下一主題
收起左側

家庭教師REBORN討論帖之第二回

基本的故事簡介:
人生無望的國中生—阿綱家裡,來了一位家庭教師!里包恩外表看起來像是個嬰兒,其實真正的職業是個超一流的殺手?
他從義大利來的目的是要讓阿綱成為彭哥列彭哥列家族的第10代首領!只要發揮死氣什麼都辦得到?於是阿綱的搏命特訓開始了!
當初連載是以一話完結為主,但在62回後改為傾向戰鬥為主的漫畫,主要描寫主角澤田綱吉的成長故事。
因為故事以黑手黨為主題,專有名詞等都取材自義大利語和與義大利有關的東西,一部分的人名都以義大利的汽車公司或車名命名(藍波=林寶堅尼Lamborghini、碧洋琪=Autobianchi、夏馬爾=Shamal、迪諾=法拉利創辦人兒子Alfredo Ferrari的別名Dino、Alfa Romeo、蘭奇亞=Lancia),而人物的俗稱是取材自汽車公司的標誌,例如「牛」、「毒蠍」、「三叉」及「跳馬」等。

轉貼自維基:http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%AE%B6%E5%BA%AD%E6%95%99%E5%B8%ABHITMAN_REBORN!#.E6.A6.82.E8.A6.81

個人感想:呢套動畫本身我由漫畫睇先既,經由朋友介紹睇落好好睇就不停咁追,家下漫畫同動畫我都有睇,
呢部動畫,初頭果幾集的確有d悶,係因為佢要文代所有人出場,其實由黑躍篇開始就經以好睇,後尾就到指環戰,
現在就係10年後都真係好好睇,10年後新加一樣野叫做盒子,使用指環就能夠打開盒中的兵器,需然我鍾意
的藍波幫到手,出鏡小左,但見到雲雀都覺得好好睇,在上集的漫畫中獄冶的力量真利害,打的咖嗎大叔就嗚呼
再打落去就太多啦,希望大家鍾意!
〔本身有個第二回,但唔知點解無左,家下開過〕
送上一張圖

回復

不知道做完10年後會不會完結
回復 支持 反對

十年後打完可能又返番去十年前又有新敵人xd
回復 支持 反對

e+先開始睇渣[[onion_46]]
回復 支持 反對

原帖由 寂寞遊★ 於 20-5-2008 18:15 發表
e+先開始睇渣[[onion_46]]

依家睇唔遲呀,現在先係最好睇的一環
回復 支持 反對

其實以家先睇係最好= =
之前果d等幾耐= -
以家你岩岩睇....就可以睇十年後>__<
回復 支持 反對

e套野幾時開始架  好似好耐之前我睇到某人個頭像個頭有舊火 好似幾得意 我先睇
回復 支持 反對

我都唔知套野幾時出^^"
不過正係知上年以經有- -""
有舊火得意先睇-口-
回復 支持 反對

估唔到咁快就第2回- -
我都諗緊打嬴左之後會打乜- -
因為佢地識用戒指既火  如果佢地仲帶埋d匣番去咪屈機[[onion_46]]
其實我最期待既係綱既匣[[onion_53]]
回復 支持 反對

我覺得佢可能唔會有匣= =
佢果招新招都咁勁-_-
回復 支持 反對