查看: 49532|回復: 37
收起左側

火星土壤有毒 地球人移民夢碎

火星到底適不合適人居住呢?日前美國太空總署NASA才證實火星上的確有水的存在,之前更曾經表示火星泥土成份和地球相似,可以用來種蘆筍,不過最新的消息指出,火星探測器「鳳凰號」在採集火星土壤之後,發現含有高毒素的高氯酸鹽,人類移民火星的夢想,可能就此破滅。

人類對於火星這個紅色星球一向充滿了幻想,電影中更不時有火星人出現,然而美國太空總署NASA卻傳來一個令大家失望的訊息,美國亞利桑那大學的首席科学家彼得•史密斯4日發表聲明指出,「鳳凰號」火星探測器在火星土壤樣本中發現了一種對生命有害的物質。

火星探測器「鳳凰號」上個禮拜才挖掘火星土壤送進儀器分析,也首次證明有水的存在,這讓科學家相當振奮,不過科學家也接著發現,土壤中含有高活性的高氯酸鹽。 高氯酸鹽是一種有毒化學物質,是火箭固體燃料的主要成分,煙花爆竹和其他爆炸物中也有它。

人類可能去唔到火星
因為有毒物質
只好讓科學家搵第2個星球似地球咁=,=

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
守衛~朗 + 2 感想

查看全部評分

回復

大家開始保護地球
未唔駛去lor
回復 支持 反對

回復 樓主 的帖子

好難搵到第2個星球適合人類住
就算搵到,就好似之前搵到個2-3個星球,都離地球幾十至千光年
人類好難去到
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

http://hk.youtube.com/watch?v=u9sAm8BtmjI&feature=related

在youtube找到的
日本人說的都不知真的
回復 支持 反對

會唔會係nasa放假野出黎~
昆你班有機會同佢爭火星ge國家呀= =""""
都係我地自己上去採黎驗好d~
回復 支持 反對

如果件事係真既話=0=咁我地暫時既希望(去火星住)就無埋
假如2012真係世界末日,,我地唯有係地球攬住一齊死
回復 支持 反對

真的糟糕了.......[[m78]]
上不了火星
做不了火星人[[m415]]
回復 支持 反對

就算火星冇問題都唔會全部地球人上哂去啦
李嘉誠,蓋茨就有得去
回復 支持 反對

就算火星比人住 , 都要有太空船果d先得 , 到時政府可能要我地比錢上火星tim啦
其實如果我地保護地球就唔洗咁啦
回復 支持 反對