打印 上一主題 下一主題
收起左側

※PSP※ MONSTER HUNTER PORTABLE討論區

原帖由 [H]ckwckwt 於 2006-12-3 11:51 發表

水雷龍打黑角都有效,
水入最多,全身入30%-40%,
而雷同龍全身入15%,
所以都有人用鬼斬、老山龍鎚去打黑角

講真,打黑角最好都係用弩/炮企高台屈,
但黑四本就另計

劍聖頭建議配紅黑+麒麟S混裝,
咁就 ...

你覺得用鎚打金銀火龍最快?

我前2日都整左支1248攻既黑角鎚
但係我係一個由hr1到hr5都未用過鎚既人

整左支鎚試用果陣顯得好狼狽 -,- 你可以指點一下我鎚怎麼用嗎?

(有人用鎚打熱風同黑狼鳥, 但係我唔知點打 )
回復 支持 反對

原帖由 [H]ckwckwt 於 2006-12-3 11:51 發表

水雷龍打黑角都有效,
水入最多,全身入30%-40%,
而雷同龍全身入15%,
所以都有人用鬼斬、老山龍鎚去打黑角

講真,打黑角最好都係用弩/炮企高台屈,
但黑四本就另計

劍聖頭建議配紅黑+麒麟S混裝,
咁就 ...

你編輯左幾多次-0-...

自問冇可能做到
回復 支持 反對

原帖由 雞仔飯 於 2006-12-3 13:56 發表

整左支鎚試用果陣顯得好狼狽 -,- 你可以指點一下我鎚怎麼用嗎?

(有人用鎚打熱風同黑狼鳥, 但係我 ...

我話鎚打黑狼鳥= =

鎚仔要成日儲氣(R掣),
仲有要邊儲邊走,認為儲夠就放手打落去,
打完就碌走/再儲.
建議條龍麻痹/跌低果陣先用△打,
因為△果招動作比較慢
○掣就唔洗點理,不過可以同△掣合埋用
另外,儲氣分三段總共四種攻擊模式......
按R即刻放手→小儲力,攻擊力45
按R三秒左右放手(個身D白光會變大左)→儲力中,攻擊力45+35
按R到爆氣先放→儲力大,攻擊力20+76
按R到爆氣,行緊果陣放→旋轉攻擊,攻擊力20*6
另外,儲力中出完可以直接做下一次儲力/按╳碌走,
而儲力大出完就可以按╳碌走(建議,因為有硬直)
旋轉攻擊+△掣可以改變攻擊模式
轉2~3圈按△→儲力中
轉4~5圈按△→上揮
比較建議用前者,因為硬直細D
後者攻擊力比較大,但冇得碌走,
都係要等條龍跌低/麻痹先好用.

仲有,玩鎚仔不妨多D打腳,條龍會成日跌低的XD

原帖由 Nothing蛇 於 2006-12-3 14:00 發表

你編輯左幾多次-0-...

自問冇可能做到

唔係好多姐= =
只不過係3次......
回復 支持 反對

教教小弟黑龍點打 = =
回復 支持 反對

原帖由 雞仔飯 於 2006-12-3 13:56 發表

(有人用鎚打熱風同黑狼鳥, 但係我 ...

你狼狽既意思係點= =?如果覺得自己用鎚廢不妨打多d砂龍/大怪鳥~

我都未能試過單挑成功.....用炮打唔夠時間..用天地又成日秒(我廢姐...)通常屈都係屈左腳~不過唔好近尾果忽= =秒殺既~小心佢用尾追蹤(你見佢放唔夠火3次就小心啦)~佢追到你會向下落壓你/噴火秒殺~片手聽人講仲好似未有人打得win= =
回復 支持 反對

原帖由 *魔殺* 於 2006-12-4 17:09 發表

你狼狽既意思係點= =?如果覺得自己用鎚廢不妨打多d砂龍/大怪鳥~

我都未能試過單挑成功.....用炮打唔夠時間..用天地又成日秒(我廢姐...)通常屈都係屈左腳~不過唔好近尾果忽= =秒殺既~小心佢用尾 ...

你講黑龍定紅黑= =?
兩隻都大把人用片手贏過啦(←其中一個),
雙劍贏到有餘,
用大劍都勉強打到黑龍,紅黑未試過,
鎚打勁high XD
長槍就兩隻都未試過
回復 支持 反對

村長金龍同銀龍要點打架...成日打緊個時....另一條就打我
最好用咩防具同武器
回復 支持 反對

原帖由 志村新八 於 2006-12-4 21:27 發表
村長金龍同銀龍要點打架...成日打緊個時....另一條就打我
最好用咩防具同武器

第一次打用大劍/長槍最好,
因為可以防守,佢地圍攻時會救你一命,
而且大劍同長槍夠高打翼,(唔好話我聽大劍打金銀要斬頭 )
建議用閃光戰術,
帶齊5個閃光玉同10份光蟲+素材玉,
帶埋調合書1~4,咁你就有15粒閃光玉,
打邊隻先由你決定,
而D閃光玉唔係要閃你打果隻,
係閃另一隻,
姐係打金閃銀,打銀閃金,
有時技術好(或者講運氣@@)可以一次閃曬2隻.
大劍最好用鬼斬,其次斬破都ok
長槍用擊龍槍[吽](←加防),認為夠防可以用龍騎/黑角
keep住打翼10分鐘左右會死一隻,
死左隻之後另外果隻就冇難度啦~~
防有140左右就已經夠打
加油!
(順帶一提,長槍打頭都得,不過打翼安全D,但打邊度都係你決定)

回復 支持 反對

彈調合呢個技有乜用架 -.-?
回復 支持 反對

原帖由 雞仔飯 於 2006-12-5 11:28 發表
彈調合呢個技有乜用架 -.-?

可以令調合數量不定ge彈一定合到最大個數,
例如Lv1貫通彈調合數量係1~3粒,
有最大彈數生產就一定合到3粒,
弩打黑狼鳥必備><
回復 支持 反對