查看: 21793|回復: 64
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[gundam的] 00好睇d定seed好睇d呢?

先講seed同gsd(個人意見):

劇情非常之好,有分離有團結,加上歌曲好好聽,同埋除左講出反戰既意思之外仲有友誼既意思.

但係03年真係03年,seed一開始的確係悶左少少,但係後期就非常好睇.

到第二集既destiny就差左少少,唔單只係重複畫面多,而且主角定位都唔清楚,但係劇情都唔錯,可以接到seed既劇情

最不滿既係劇場版,只係將劇入面既劇情簡化加d剪輯就當係劇場版.

到00啦:

00其實一開始係無敵(我覺得),直到個大叔偷左部gundam之後先唔夠打,劇情太快同唔夠豐富

第二季就冇咩感言,劇情認為平常,但係部gundam有好多野都不合理化.
單選投票, 共有 58 人參與投票
44.83% (26)
31.03% (18)
24.14% (14)
您所在的用戶組沒有投票權限
回復

先講seed同gsd(個人意見):

劇情非常之好,有分離有團結,加上歌曲好好聽,同埋除左講出反戰既意思之外仲有友 ...
馬倫 發表於 13-7-2012 22:43

destiny去到後期d劇情唔錯,解開晒之前唔係幾明既迷題

同埋我比較鍾意突擊自由係戰場上飛黎飛去殺敵個種動作
回復

吾洗問都知一定係00  啦
無拖鐘  劇情集集講講下就有戰鬥畫面  又有戰術 吾似SEED   係到拖鐘
回復

先入為主,所以個人認為SEED系列好過00系列

話說SEED有劇場版?!
ktp023121 發表於 14-2-2013 00:20

冇..
得4集既 special edition
3集 觀星者
回復

先入為主,所以個人認為SEED系列好過00系列

話說SEED有劇場版?!
回復

00啦,seed本身其實唔差,但畀GSD搞到...
回復

對於每套既感想,

00(1/2):包含咗小量既世界觀,
所以要認真明白晒成套比較困難.

seed:整體黎講好好,主角唔會神化咗.

seed-d:比起其他黎講,我對佢既評價
其實唔太高.首先,主角過度神化.
基本上基拉就是gm的存在.其二,主角交替.
一開始應該係以真作為故事軸心發展,
但其後開始轉為基拉.最後就係佢場面
既問題.動作重覆得太多,加上佢有d
位置偷工減料,明明就是sf,就轉做freedom.
不過seed-d的機設我反而幾鍾意.
尤其係外傳中既命運脈衝~

所以整體而言,00比較吸引我~
回復

回復  chankomp

阿濕男用過的4部機有兩部都是自爆的-,-

題外話:   IQ題-神盾高達自爆密碼為???? ...
馬倫 發表於 2-10-2012 19:53

係6部
神盾->正義->渣古->救世->老虎->無正
回復

只係睇過SEED 的人表示……
回復

回復  Andyaubb

1:38應該係成個GUNDAM系列既經典動作....
馬倫 發表於 3-10-2012 22:10

好多代都用過
回復