查看: 21419|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] [原創]蕾娜研究室(對戰心得分享,偏向衝鋒)

我開依個post,等大家可以分享下蕾娜既技術,配點,打任既心得
以及有關2轉以及3轉既討論= =
我又分享下蕾娜既心得= =
----------------我係一條線--------------------

由於蕾娜的聲線太萌,但我又不忍心聽到她不斷萌叫,我就立心玩蕾娜,減少蕾娜萌叫的頻率= =
----------------我係一條線--------------------
Warning:睇完記得回帖,唔回帖就係elsword入面殺左你~~~~

首先,先講解連技
先講解連技原則,被打14下必定倒地(普通攻擊),當中技能可當作一下
1.dash zz zzz zzz ....[按住前進行連技](只要不斷按z,按至第2下就停,這就會自動打第3下,然後停止)
通常第3下會不命中,會被人反擊

2.dash zz zzz dash zz zzz .....(打飛愈多,失連機會愈大,但可確保不會俾人反擊)

3.dash zz zzz 射擊姿勢zzz 射擊姿勢[一邊按z 一邊按著前,而射擊姿勢也可按住前抵消](前言,要用這連技之前,首先要將強化射擊姿勢點滿)
如果距離太遠,可以zzz dash z 射擊姿勢 再zzz

4.zzz 花瓣(飛天) dash z 射擊姿勢 xxxx/zzzz
這個比較安全

5.zzz xxx dash z 射擊姿勢,xxxx
要對付不斷跳斬的人,可以原地站著,然後出花瓣,又或者用跳x 打定對手,再dash z 接連
如果大家打vs打得熟練之後,就可以按情況用不同的方法連技
然後,說說抓人
dash z是定身的方法之一,對付一些普通的對手
當大家習得花瓣之舞的時候,就更得心應手
但如果要對付某些不斷跳斬的人又何辦?
大家可以用跳x遠距離射箭,挑到人之後即時dash zz ,如果佢沒有硬直的話,就繼續跳x,成功為止

第2個方法是,跳z  
跟對方不斷一起跳z,首先要了解對方的打擊距離,eg艾索德,雷文,打1個身位左右,愛莎and蕾娜打半個身位左右.女皇打1.5身位
而且,也要懂時機,eg
當對方跳斬,你的應對方法是,比對手遲一會起跳,當對手接近落地既時候,再斬落去,前題當然是在他斬的時候你不能跟他太接近,你跳的時候禁著前,貼近對手,再z,人家就打不著你了~
有時候跳z會失誤,只要一落地即時用花瓣之舞(向著對手)就可以,人地不但打唔到你,而且你可以定住對手
相方係持續同時互打對手既時候,這個時候,你有2個方法應對
1.出技,2.向上跳
我會選擇向上跳,因為對手會不斷按z,意圖取先手,所以,跳去對手的後面,再dash z 接連,人地就走也走不著

接著會講閃大絕
最直接的方法就係走開,但有時候對方好像自己這樣,在互打對方的時候也想出技,這個時候,你可以用花瓣之箭,或是覺醒
如果有覺醒及mp,就覺醒出技(有暴風空間更佳)
最後,我會說一下策略與心理戰
1.斷技的重要
你打到差不多的時候,你會計算到別人有技還是無技,
除非你的閃避技術非常高超
你總有機會被人打到,對手正常也會出技,所以,斷技保命是必要的,100mp,你打一會就打到,但你的血是不能回復,吃左技,你的血最少沒了3分1,所以,你給人連,就要即時按著z,就算浪費了mp,對手不出技,但寧願保命,斷技是必須的

2.閃避與dash z
如果每一次,你都衝過去dash z 攻擊對手的話,佢就會找到你的門路,佢會懂得閃避,然後反擊
所以,你衝埋去,有時就dash z ,有時直接衝跳去佢後面,再dash z
人家自然就找不到你的門路,乖乖地給你連

3.引對手出技
詰個對法師會比較有效,你不斷地追著法師,他總會有儲了足夠的mp出技的時候
追著法師的時候,一邊追,一邊按上,這樣的話,不但可以閃開法師倒後出火球的招數,甚至可以因為他想反擊而出技,你都可以避開,在佢後面反-反擊= =

4.二段跳踩重要
當對手跳斬,或是自身被連的時候,按上的話,可以用埋二段跳既踩
當你練到百發百中,跳踩必中的話,可以停住對手之勢,還可以打倒對手,從而儲mp,這樣就可以令你的優勢增加

5.地勢應注意
多平台位置,可以令自身既動作,更靈活化,玩弄對手於鼓掌之中。
相反,如果你亂跳,亂跑的話,則是浪費時間,更自亂陣腳
平台應多利用技能範圍(eg 在平台上開暴風空間打地面的對手,傷害會增加5分1左右,花瓣之舞命中率會更大)

6.射箭與近攻
我本人認為射箭用於閃避對手攻擊以及捉人,射箭多用於輔助,抓人,但如果射箭過於頻密的話,則會有反效果
所以,35%射箭,65%近戰就最好

7.搶攻還是防守?
急於求成,只會令自己掉血更多,應要有80%既肯定,自己能打到對手,而不會被人反攻,反之,就請以射作防備,一來可以係射箭中找到機會進攻,二來可以令對手心急,急於搶攻,令你得到優勢。
如果你技術未夠,不妨射多d箭,慢慢削掉對手既血量,等時間結束,你都會變成贏家。

8.Time Manage
當自己已打到對手大部分血量扣掉,對手第一時間都會走,然後儲mp,如果你既血量係比佢多好多,就追住佢,但不打他,而且要回避對手攻擊,等對手無機會回mp出技,大約去到20秒之後就放生,你也回避對手,對手有時唔記得時間,白白儲mp,但最後都輸左,而如果你技術未佳,俾對手打到咁多血,就應該反擊對手,因為對手會心急想殺你(當大家沒看過我既言論= =),多用倒後射箭,以及花瓣之箭回擊,連段,打完就走,再回擊,咁就有機會反敗為勝

9.先連後技,還是先技後連??[捉到人之後]
兩樣野都有考慮既因數,視乎情況,先連後技,通常將技放係最後出,確保輸出傷害
但先技後連,可以確保技能使出成功,但技能使出之後,再連既難度就會比較高
所以,先連後技,要肯定技能係可以絕對成功,如果個人俾你連連下忽然倒地(maybe因捉人之前可能係跳斬,or 打到幾野但失敗,之後再連,就連唔到太多),然後又禁錯制,出左技,就後悔莫及(因為我開頭玩既時候都有此失誤過)
而先技後連,失連機會極高,建議捉人技巧高既人先好咁做,到時連唔到你會覺得可惜。
新手們可以用先連後技,技術有所增加之後,先混入先技後連吧

10.彈開與反擊既配合(重要要點)
你有時會見到你打到對方,但對方可以"""跳"""開,而都有被打到既動作(向後翻滾)
令到你想連都無得連,其實點做既呢?
好簡單
當你知道你既距離唔夠遠,將會俾人打中既時候,你就一定要禁住        唔放
係禁住,唔洗狂禁,禁住姐= =
如果人地不斷跳z的話,咁就唔好用彈開既招數,依個只係應付係人家在地面打到你既時候所用
人地係咁跳z就不如dash z 再 回後使用花瓣之舞反擊來得實際
而彈開之後也能使用花瓣之舞反擊,所以,配合dash z , 彈開,同埋花瓣之舞
就可以令你俾人連既機會大大減低
所以,一定要將依個技巧變成你既反射動作,一俾人打就彈開
11.跳斬慢半拍
跳斬的時候,跳了後,接近落地的時候才按z ,不要一跳就按,這樣收刀會快點= =
回復

計算,基本配點(20)  花瓣之舞(3)   射擊姿態+強化(4) 魔力之箭(5) 暴風空間(5) +1點湊數
總計=37+1
點解有1點係湊數,原因因為花瓣之舞要係配在35點之後先得,所以前題下37-3= 34 差1點,而依1點就自行配點

(必點)魔力之箭
1~3等期間 請把它點滿。
已使用SP6點

(必點)初級魔法防禦修練
4~6等期間 請把它點滿。(備註會多出SP1點)
已使用SP11點

(必點)風暴之箭
6~8等期間 請把它點滿。(備註此時SP已經歸零)
已使用SP16點

(必點)初級物理防禦修煉
9~11等期間請把它點滿。(備註此時會多出SP1點)
已使用SP21點

(必點)初級魔力修煉
11~13等期間請把它點滿。(備註此時SP已經歸零)
已使用SP26點

(必點)魔力導言
14~15等期間請把它點滿。(備註此時SP多出1點)
已使用SP29點

(必點)射擊姿態強化
15~16等期間請把它點滿。(備註此時SP已經歸零)
已使用SP32點

推薦(選擇技能1)暴風空間
17~19等期間請把它點滿。(備註此時SP多出1點)
已使用SP37點

(選擇技能2)鳳凰衝擊
17~19等期間請把它點滿。(備註此時SP多出1點)
已使用SP37點

(必點)初級腕力修煉
19~21等期間請把它點滿。(備註此時SP已經歸零)
已使用SP42點

咁樣又如何?巴哈睇到
回復 支持 反對

因為太多字數,所以要開新帖發佈
團戰策略

1.射箭為妙

係團戰入面,就同單挑相反,應用65%箭,35%近攻

以4打4既團戰入面,你連人,隨時俾第個係後面偷襲你,所以打人應射箭,正所謂

"明槍易擋,暗箭難防"你不如一下一下射箭,削減對方生命值,再等有mp既時候先捉人出技

2.多與隊友伴在一起

有依靠,自然打擊對手就事半功倍,係團戰入面,你同隊友圍人,人地無得冤,而且人地打唔到你地,反而失血,就更有贏既把握

3.沒劍士,弓就是中場控制大局的角色

團戰入面,劍士係擾亂敵人,令敵人無遐儲mp既人,係有重要使命,但咁無劍士點算,弓就自然倫為那人

應找一個弓手去敵人那處"攪攪陣"但,唔好打人,只是走來走去就足夠,你顧住打人,一來無遐擾亂其他人

二來更有機會被圍摳,就打手既工作就交俾儲緊mp既隊友啦~

所以,如果弓手就擾敵者,最好以多血多防既人,而打手最好為高攻人士

4.咁如果有人黎攪攪陣,做擾敵者既人應該去防守,定係唔理,繼續攪攪陣

這個就繼續攪攪陣啦,因為,你就算擋住對手,你既隊友都係會因為驚俾人打而走,而你去攪攪陣,你既隊友自然會去對付佢,而且打人1下係會有5mp,咁比起慢慢儲mp,打人既成效就來得要多,所以,攪攪陣就比較好

配點方面
基本+點  全點滿  
花瓣之舞  暴風空間   射箭姿勢強化  魔力之箭全點滿,其他最好不點,以留待轉職之後所用
技能方面,也是魔法之箭a,暴風空間s,射箭姿勢d及花瓣之舞c
計算,基本配點(20)  花瓣之舞(3)   射擊姿態+強化(4) 魔力之箭(5) 暴風空間(5) +1點魔攻
總計=37+1
點解有1點係湊數,原因因為花瓣之舞要係配在35點之後先得,所以前題下37-3= 34 差1點,而依1點就自行配點

衝鋒後
毒蛇之舞 (5)
中級物攻 (5)
飛天之舞 (1)
武鬥之魂 (5)
衝鋒步伐 (5)
中級魔力 (5)
總計40+26=66
33LV
由於我既拾位技術不佳,看到頭暈請見諒= =
其他既野其後補充
有問題可以問我
ID(IN TAIWAN):FinX栩沂
回復 支持 反對

計算,基本配點(20)  花瓣之舞(3)   射擊姿態+強化(4) 魔力之箭(5) 暴風空間(5) +1點湊數
總計=37+1

(必點) ...
alphenlai 發表於 30-11-2009 17:48

首先,風暴之箭我唔點既原因係
1.威力不高
2.範位不大(我所指係闊度)
3.2招魔力之箭比起1招風暴之箭既攻擊力高
4.技能欄位既問題
5.我依個係純粹pvp既配點
而第35點個一點,我係點左落去+防個隻技到
原因一,+哂兩隻防,最少減2成傷害
原因二,加1點,有25秒限,但再點落去都係+秒數,25秒就已經好足夠
你所講係巴哈既post我都睇過,但有d我唔同意,而且有d佢無講
你有無睇過某個影片係講一個劍同一個弓打
個劍淨係識跳斬,個弓又淨係識用近攻,無咩策略可言= =
唯一讚賞既係佢地連得好漂亮
回復 支持 反對

唔該哂
我搵極都搵唔到
回復 支持 反對

唔該哂
我搵極都搵唔到
ctm22000 發表於 30-11-2009 18:14

你想搵咩呀版主= =
話說我遲d想做追獵者,佢射箭定人既技術更多元化,good job
PS返先.我既文章原創性高於參考性= =唔好屈我係抄錄其他論壇既帖子
回復 支持 反對

你想搵咩呀版主= =
話說我遲d想做追獵者,佢射箭定人既技術更多元化,good job
係唔係依個= =??
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=12259&snA=1900&tnum=22&subbsn=8
玩完啦 發表於 30-11-2009 18:17

巴哈

不過見議你del左條link左
回復 支持 反對

這算不算戰策-__-
屈mp屈到300後,+埋個怒氣
衝過去引人出技先,之後爆氣,用暴風空間,基本上是秒人的了-__-
吾係再連多幾下..9成9會死- -
回復 支持 反對

回下帖啦,我既帖沉唔沉就靠各位既回覆啦
回復 支持 反對

gj+1
我都係想轉追獵...佢normal 1技實在太正=3=+
新手一問:其實dash係唔係姐係->->?還是^^?

還有其實如果打到角落位...
>>zz^zzzz>xxxx...
這個是最容易學會的一個連了...
回復 支持 反對