打印 上一主題 下一主題
收起左側

三萬月薪難題

關閉 [複製鏈接]
其實都5算係好明....第一句第一個解釋都明明地ga...
回復

睇完#2既無理頭答法之後我放棄左-.-"完全睇5明
回復

我o咀~-0-~
why咁?= =
回復

我唔識呀\=0=
回復

睇完#2既無理頭答法之後我放棄左-.-"完全睇5明
MING仔== 發表於 16-2-2009 19:35

你自己睇唔明 = 無里頭  ^_^?!
回復

我想講少少野,
首先,6月7同12月2就一定唔岩
如果唔係小紅一定估到
如果6月7 一定唔岩咁6月4都一定唔岩
因為如果小m係6,但小紅唔知道(姐係唔係7),6月就得番一個ans,知道m的那位就會估到
可是他估唔到,所以唔係6月4
就只得番

3 月 4 日
3 月 5 日
3 月 8 日
9 月 1 日
9 月 5 日
12 月 1 日
12 月 8 日

之後,因為小 明 說 : 「 如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。 」
,所以m月一定唔會有'沒有重覆'的n值,連3月都del埋-.-

就得番

9 月 1 日
9 月 5 日
12 月 1 日
12 月 8 日

之後我就解唔到,點算?
回復

我計到 9 月 1 日, 唔知岩唔岩   -口-"

第一句...

即係 N 一定會重覆, 如果唔係小明就唔會話小紅都唔知~
所以一定唔會係 6 月 7 日 同 12 月 2 日

剩下... (紫色)...      紅色=新減去...灰色=之前已被 ...
yvonneyang 發表於 4-2-2009 12:13

我明你up嘜...
因為呢個問題..係一定要不斷消除答案先解答到

我諗人地唔明你up嘜,係因為你表達可能有d唔清晰
我認同係9月1日

======
小 明 說 : 「 如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。 」

呢句話,小明因為佢自己係知道M(月份),佢假設佢知道M月入面,N一定會在其他choice的N重覆出現。
亦即是話小明響呢一刻假設小紅個N(日子)一定唔會係獨一無二既,
因為如果唔係的話,即使小明唔知,小紅佢可以單憑佢個N就知生日日期。
所以,6月7日,12月2日最先被刪去。
咁因為小明從M估N,以上呢2個日子都唔係,我們可以估到小明的M都不會是6同12。

所以只剩
3 月 4 日
3 月 5 日
3 月 8 日
9 月 1 日
9 月 5 日

小 紅 說 : 「 本 來 我 也 不 知 道 , 但 是 現 在 我 知 道 了 。 」
這句話代表,小紅分析他本來都不知道,但現在經刪去後,卻知道了,
亦即是表示剩下的5個choice中,N並無重覆過,
如果佢N係5,佢都唔會話知道。

得返3月4日,3月8日,9月1日揀...
咁最後小明話佢都知lu...
咁佢一定係M無重覆先會咁講。
回復

我明你up嘜...
因為呢個問題..係一定要不斷消除答案先解答到

我諗人地唔明你up嘜,係因為你表達可能有d唔清晰
我認同係9月1日

======
小 明 說 : 「 如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。 」

...
Roy 發表於 24-2-2009 21:45

多謝大大的詳細解答

可是有可能是m錯n對或n錯m對

我不明白為何你能-掉所有十二月跟六月
回復

多謝大大的詳細解答

可是有可能是m錯n對或n錯m對

我不明白為何你能-掉所有十二月跟六月
cyris 發表於 25-2-2009 07:20

那你要看清楚他們的說話的頭兩句...
重新佈排
就可以解決到你的問題
回復

那你要看清楚他們的說話的頭兩句...
重新佈排
就可以解決到你的問題
Roy 發表於 26-2-2009 20:55

可惜啊...
我想的時候把小明假設了小紅不是12月2和6月7
才說第一句說話啊
難怪我解不到
回復