查看: 23798|回復: 415
打印 上一主題 下一主題
收起左側

※PSP※ MONSTER HUNTER PORTABLE討論區

原帖由 雞仔飯 於 2006-11-25 06:16 發表
係囉 -.- 玩村長第1個任, 拎2舊肉咪搞掂囉 =.=

幻獸片...我懶得去整
琴日整左rare 7既火龍長槍, 不過淨係用過佢黎打草食龍 :lol

而家差2個翠水鱗就到蒼刃啦...打黑狼雞係唔係用蒼刃好過水刃? (剛剛整左 ...

肉都唔洗燒,去玩12報酬ge採集任,
一開波交貓票,收工!
黑狼鳥係水刃好過蒼刃的,
但大劍我比較建議用天上天下打

回復 支持 反對

原帖由 *魔殺* 於 2006-11-25 17:47 發表

:lol 我正有一把屈機既天上天下...ckw你呢排做咩唔on msn既?遲d我家姐比返部PSP一齊玩天上天下玩屈火龍頭呀...2野郁頭...無奈

唔on msn係因為我啊爸收左我部PSP......兼唔比我行近部電腦度= =
佢話我仲有個幾月就大考,由於關乎選科,叫我早D準備喎......
回復 支持 反對

原帖由 *魔殺* 於 2006-11-26 15:12 發表
黑狼易啦= =用神島鬼島都得啦~不過唯一問題係....黑狼鳥d血爆多= =驚你唔夠彈
紅黑同黑龍差唔多~不過多左兩招...遠飛睇咬你~由上而下的火球...中到正一正係秒殺用槍又係驚唔夠彈姐= =

單挑紅黑用槍要有火事場力先打得死,
近身武器建議用超絕一門,不過要keep住強走,同埋最少要業物裝,
唔係會唔夠石磨;
冇強走ge可以用黑滅龍劍,技能最少要心眼,唔係彈刀彈死你@@
嫌金身打得耐可以帶多10幾個大爆G去炸佢,
會打得輕鬆D同快D
唔好問我點解而家會o係nakuz= =
我一定有自已原因......
回復 支持 反對

原帖由 *魔殺* 於 2006-11-26 15:23 發表
嘩~= =ckw好神秘呀....到底佢而家係邊呢?
ps:如果帶10幾個大爆G好似好變態= =10個用晒已經可以炸死一隻大怪鳥= =

係要用黎炸紅黑金身ge,
因為紅黑金身果陣全身物攻&屬性入得幾%,
但炸彈/擴散彈依類爆發性攻擊可以做直接傷害,
所以會好過用劍敲佢
回復 支持 反對

原帖由 *魔殺* 於 2006-11-26 15:28 發表
=0=我唔知佢有金身既= =可能因為驚比紅黑秒=v=所以用槍睇唔到既關係啦(眾:你廢就廢啦~搵籍口..)

咁你得閒就搵把近身武去同佢玩下啦:lol
會彈到你好high......如果你唔記得著心眼的話XDDDD
紅黑用超絕打大概10分鐘金身,
黑滅就耐2,3分鐘
回復 支持 反對

原帖由 *魔殺* 於 2006-11-26 15:34 發表
唔制= =之前打黑龍任比佢秒到我差d想自殺咁制...有次最勁~頂左3分幾先比佢秒死~睇我簽名就知啦↓↓

放心啦~
紅黑同黑龍唔同打法的,
最大差別在於黑龍有得屈,
紅黑冇得屈~~~~~~
回復 支持 反對

原帖由 雞仔飯 於 2006-11-27 05:59 發表
打紅黑用咩槍好?

繚亂好鬼難整 -.- 我洗紅玉洗到好煩
同埋邊套槍手裝好? (打紅黑 or 黑狼專用)

同埋聽講用槍打紅黑, 企係某一個位佢一定打唔中你, 果個位係邊?

紅黑......輕弩幾乎得繚亂打得過= =(唔加火事就乜都打唔過)
槍手裝方面,紅黑就全套反動(即曙丸皇or艷皇)
黑狼就最好耳栓、探知、最大彈數生產,
耳栓可以防叫,最大彈數生產係以防唔夠彈,
頭:蒼火/岩龍S
胴:蒼火
手:蒼火
腰:蒼火
足:蒼火

紅黑係只有一個位打你唔到的,
就係右腳後,
但冇槍手會企果度打;
而紅黑個頭大約向右15°ge地方唔會比天火打中(任何距離),
但要小心飛蛇,
同埋企果個位可以用貫通爆眼
回復 支持 反對

原帖由 雞仔飯 於 2006-11-28 08:40 發表

咩叫做bug野 = =?

最大彈數生產裝有個bug,
就係如果你著住佢用copy鋤調合ge話,
調合數量會
1→2變左1→3
1→3變左1→10
1→5果D就不變
回復 支持 反對

原帖由 雞仔飯 於 2006-11-29 14:53 發表

咩叫copy鋤 -.-?
-------------------------------------------------------------------------------------
今日無聊整左岩龍U裝
靚爆呀......   (岩龍U比岩龍S好看得多)
仲靚過我套黑龍S -.-

剛剛整 ...

唔識打日文= =Sorry
copy鋤個係紫色ge鋤,
你去打訓練所一角龍會出
可以調合大部分礦石
回復 支持 反對

原帖由 雞仔飯 於 2006-12-3 03:58 發表
我打黑角用開蒼刃既...佢好似怕水多d架 wo = ="

水雷龍打黑角都有效,
水入最多,全身入30%-40%,
而雷同龍全身入15%,
所以都有人用鬼斬、老山龍鎚去打黑角

講真,打黑角最好都係用弩/炮企高台屈,
但黑四本就另計

原帖由 雞仔飯 於 2006-12-2 14:04 發表
劍聖頭咁低防
你配咩裝打呀 = ="

而家我得1個黑卷角...仲差2個先整到黑角U -,-" 好煩

劍聖頭建議配紅黑+麒麟S混裝,
咁就有斬味+1同心眼,
套裝就咁砌......
頭:劍聖
身:麒麟S
手:紅黑/一角S
腰:紅黑/麒麟S
足:火龍S/麒麟S/紅黑
*一定要有火龍S/一角S其中一件,唔係會唔夠匠
而上面ge裝都只係差在耐性唔同同埋高/低幾防,
揀最鐘意ge著啦= =

原帖由 Nothing蛇 於 2006-12-2 23:09 發表
呵呵 金銀龍 套裝手入

用銀龍混裝 有心眼加業物肚餓1.5倍

打黑狼用咩片手 我有絕一 蒼冰片 金火片 雷片(第3定第4級)

我記得我打果隻黑角係用鬼斬埋佢單:lol :lol

以你ge武器黎講,
蒼紅玉水片最好;
但我試過幾種武器,
鎚係打最快的(雖然斷唔到尾= =)

原帖由 雞仔飯 於 2006-12-2 15:01 發表
我d嗚x袋用哂啦 -.- 整唔到音爆彈打黑角tim...有咩方法可以大量入手 =0=?

唔洗自已合咁煩,
去打集會2星砂龍王,
支給品有6粒音爆,
帶鬼斬去3分鐘一場

原帖由 *魔殺* 於 2006-12-1 19:49 發表

風翔係有既~霞龍, 祖龍等等呢d就唔係好知.....不過應該都有掛= =....炎王炎妃巧令呀=0=2月22要改改我既簽名= =
但係有個新任係打隻好怪相既『四腳爬爬』
DAIMYOUZAZAMI
種類:甲殼種
甲殼種的大型怪物, ...

係有齊mh2所有古龍,
而你講果隻......
係咪新的蒲公英盾蟹= =?

回復 支持 反對