樂古Nakuz

標題: 以前個AC冇左,變返新手咩都唔識,求指教 [打印本頁]

作者: davis168    時間: 14-7-2014 21:03
標題: 以前個AC冇左,變返新手咩都唔識,求指教
仲記得以前玩果時部蛋機只係NO.18
不過果個時代太多外掛殺肉場,成個遊戲冇晒意思
今日忍唔住想玩返,點知個AC入唔返,又由零開始....
商城,合成系統果啲全部睇唔透
有冇師兄可以講下應該點發展

希望走00向
作者: davis168    時間: 14-7-2014 21:34
找熟人帶任->儲錢買設計圖->合00向的機體
Q赤武Q 發表於 14-7-2014 21:23

THX師兄,想問下扭蛋機既選擇同取向應該點?因為太花多眼亂
作者: bigchun99    時間: 14-7-2014 21:40
最簡單係入足2500HKD,見到咩掣就禁,其實包冇死

你合00建議玩下主天,妖天,屠龍
抽39號就掂.
而且主天又唔算難出

玩新出ge機就要草夠15萬到
抽49號

睇張mix-up做人抽機就掂
(如果你運夠好)
作者: davis168    時間: 14-7-2014 21:44
回復 4# bigchun99

當然係HKD除外啦
咁THX師兄,我抽39號跟住00向走啦
作者: calson3    時間: 14-7-2014 22:09
所有野由艾斯亞開始
首先你要去攻略由聽日開始既對戰任務
賺番一筆先
作者: davis168    時間: 14-7-2014 22:10
回復 6# calson3

係聽日開始既活動定係???
作者: dragoonkwok    時間: 14-7-2014 22:24
1) Z向、SEED向、00向, 好睇個人技術和習慣, 以現時系統來看, 00向機體本身高機動+防+多類武器, 是有一定優勢

2) 升機體後記得調整PARTS增強機體性能, LEVEL3才可以改PARTS, 第一次改PARTS是免費, 以後再改PARTS要收G, 用副官F子可免費改PARTS

對戰PARTS在任頻是沒有效果, 任頻PARTS要任頻專用副官才可以加任務PARTS, 所以....請無視吧

3) 機體合體, 基本上有多餘機體才會合體, 減電費、加經、對戰加打掉對方PARTS機率

4) 每部SR放自定期限為2個月, 過後不定期復刻, 自定蛋抽SR/AR, 先選全C機後面插扭蛋咭抽SR/AR/BR/CR

5) 普通扭蛋機, 抽機體時最少30萬G以上才去抽AR, 抽幸蛋機時G1及其他玩家會多謝你填坑

6) 留意設計圖紙及機庫有減價或優惠包, 購買前必須要格價

7) 買圖紙合機前, 要先看看材料是否已量產, 尤其是 A/AR 機, 近排很多圖紙出了但AR沒出, A-AGE2NORMAL是一部沒有圖紙、也沒得抽的機體, 完全是靠G1送機或直接課金

8) 新手任務可以得閒才做, 留意官網對戰任務活動送機送G等優先完成, 多謝G1

9) 保管庫有30日限制, 過期未取會自動刪除, 禮物箱則無時間限制

10) 八門房, ABC機, 只近/中, 禁遠機和反格, 這是常識

11) 現在不需要 刷任700, 死亡對戰258/358, 但記得最少要打到三吓, 否則沒經沒錢

12) 除了雙經時間, 高任頻基本上是沒有人開街場刷任, 雙經時段EXPERT房限制及走位注意

另, 打任務不可倒地、不可放SP, 這是常識

13) 對戰房正常是 8/8 、 12/12, 如果是 3/3 、 6/6, 或不是RAM隊, 小心黑房

14) X機、加X、幽X、BX/RX/MX, 這都是對戰禁止條例

作者: calson3    時間: 14-7-2014 22:49
回復 7# davis168
字面上意思

夏日暑假繽紛樂

活動開始時間:2014年07月15日
活動結束時間:2014年07月24日

活動規則:
1.玩家必須於1天內上線進行最少10場有效的對戰,當天才能判定為有效日數!
2.活動條件;每日進行有效的對戰只統計對戰模式中的場數,而任務模式、AI對戰、天梯戰不在活動統計範圍中。
3.如玩家累積對戰到指定日數後(無需連續),將可獲完成日數對應的獎品。(如玩家於7月15-16日以及7月23-24日每天進行了10場有效的對戰,那該玩家的有效對戰日數為4天,該玩家可獲4天有效對戰的對應的獎品!)
4.玩家通過非法軟件或程序漏洞取得的結果將不多承認,一經發現將嚴格處罰。
5.官方保留本活動的最終決策權!

完成日數:二日
●200經驗值膠囊(滿)x10

完成日數:四日
●1000經驗值膠囊(滿)x10

完成日數:六日
●1000經驗值膠囊(滿)x10
●副官L(3天)
●扭蛋機擴充卡x15
●10000G幣

完成日數:八日
●200經驗值膠囊(滿)x15
●1000經驗值膠囊(滿)x15
●副官L(3天)
●扭蛋機擴充卡x25
●45000G幣

完成日數:十日
●200經驗值膠囊(滿)x15
●1000經驗值膠囊(滿)x15
●5000經驗值膠囊(滿)x5
●副官L(7天)
●扭蛋機擴充卡x25
●100000G幣
●特裝點數強化卡x10

作者: leunghoi80    時間: 14-7-2014 23:12
其實一開始玩無咩好指教
你硬跟人地講果D野
可能只會令你玩得更急,不斷想合呢部抽果部
你應該先玩熟已有既機體
再慢慢玩到多G幣,一部一部機慢慢合
咁先玩得耐
當然G幣點黎有好多 方法...
作者: hillson09    時間: 15-7-2014 14:18
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4483933
作者: 199xabc    時間: 15-7-2014 14:36

抽部AR阿典娜先(一定要AR,部A冇用),
A-C場好用,抽既機率同C機一樣(唔知依家有冇改)

作者: GameThree    時間: 15-7-2014 15:14
由零開始不如買AC 反正都要買機庫
作者: GiantStep    時間: 15-7-2014 17:19
10樓講得岩,要重頭玩係幾煩
愈想要果部就愈易哂g幣
拿定部自由/天意/ar雅典娜呢推機體先,刷任會輕鬆少少
作者: davis168    時間: 16-7-2014 02:08
明白晒,唔該咁多位既幫助
都唔知原來連自由都可以做任拎
不過正義個任就好難做
作者: sichit1987    時間: 16-7-2014 12:02
00很吃錢啊
作者: nelsonleung917    時間: 16-7-2014 12:22

識揀一定玩韓服
快d襯活動仲有去la
有5部s/ss/sr全00嫁有00r
作者: davis168    時間: 16-7-2014 12:49
回復 17# nelsonleung917

唔洗VPN咩?
作者: nelsonleung917    時間: 16-7-2014 14:07

回復 18# davis168

要 不過依度5比講
但5日就送你5ss/sr仲要想?
作者: 神雞尿算    時間: 16-7-2014 15:24
你會唔會考慮買ac  我想放ac 唔玩sd...
作者: Quattre    時間: 16-7-2014 16:33

抽到主天優先用吧,光機槍做任快捷
AS版可以用黎對戰又得,刷任又得
跟著可以合到妖天,買SS圖無問題嘅可以合埋S墮天-->SS墮天/00R
佢仲可以做材料機合S版00R同00Q
不過果兩部KEY機係自定義到,初起步黎講食水幾深下
原本A版都可以合到其他S機

其實講咩都冇用,個人意願為最優先
作者: freedom040542    時間: 16-7-2014 16:40
樓主唔好聽佢地亂講... 佢地唔知樓主既喜好亂咁介紹
睇佢地叫你做任解自由就知道佢地亂教...

1. 我想知樓主咩喜好

你就算中意00機 唔代表所有00機都中意
舉個例子 你可能剩係中意天人四子中某一子
就算中意00機 唔代表你唔用其他系列機
再加上你既作戰方式未明 唔知你係近戰向、遊擊向、萬能型、實彈向定係龜縮向

我想講G改之後冇左屬性 (雖然遲d會變成部件相剋) 打法變哂 完全睇技能(特性防禦) 同埋武器數據(係數即攻擊力 範圍 攻速 距離)
重有一樣野就係機動力 有好多大機對住細機完全不堪一擊 因為細機避開哂攻擊 但大機就比人食住

另外有一個好重要既現象就係部件 其中最明顯就係破甲
港服而家部件分成四大類 攻擊、防禦、機動及平均型
每部機剩係可以裝一個種類部件 而以前既特裝點數位就限制左一部機裝既部件數量 例如以前4C既機可以裝四個部件 不過可以買道具增加特裝點數位
咁講番四種部件 頭三種既好處明顯 所以第四種幾乎冇人用
特別係攻擊型既破甲部件 1000距離內 可以無視敵機既特性防禦技能(防光 防中果類) (只限技能) 根本大機剋星
不過 遲D會有更新 出現頭三種部件相剋既情況 而平均型就無加無減 所以到時又有另一種打法

而武器方面 真係要樓主上多D高頻S房體驗下各種有優勢既類別

2. 唔好亂解任

真心同你講 千其唔好亂咁解D送機既任 因為你機位就係得咁多 到時解左 del左 但發現以後合機果時要果部機就會後悔(以上係講緊A-C)
好喇講S機喇 可以解任既S機有: 自由, 正義, 天意, 命運
其中頭三樣都係特裝2既機 而命運係要玩一連串任務 解材料機, key機及設計圖 再自己合出黎 所以要自己練機

自由, 正義:
千其唔好解, 除非
1.        你想合突自, 無正, 自由流星等SS機 (但SS機要用點買 同埋材料有D貴 你暫時唔會想合) (我冇講正義流星同翼炮自由 因為正義流星唔勁 翼炮自由直頭食屎)
2.        你有愛
點解? 因為真係廢到嘔屎 你用好多B機都好過呢兩隻S機
自由支光槍唔係S機中最順 係數又唔高
磁軌係數已經冇左以前逼近電筒既威力 而家大約火箭炮既威力 4粒彈 難中人
五刀就ok冇咩好彈
但係連好多拳機既遠距都多過自由 自由遠距完全898
把劍係唔錯 但又唔夠拳機黎
防禦本身唔勁 搞到隻野半桶水 好難用
你搵個韓服公會賽冠軍既高手都好難有出色表現
正義唔講太多 G改前後都係咁樣 唔勁 哂機位

天意就極品喇 佢一三武都係廢既 但玩二武夠你玩成場
佢二武係粗光之中最順既 有D技術真係可以好勁
雖然防低 都係睇運氣 但絕對好用過之前兩部好多倍
但係技術需求高 攞黎練槍準同埋閃槍一流

命運 唔算太差 練技術
因為刀槍分離 同埋武器有D頓 氣有D少

呢D係免費機中值得攞既 其餘就謹慎D 唔好亂解任 廢事哂機位

樓主同我講咩喜好 我可以介紹多D機比你
另外 樓上有人講過 抽AR雅典娜 因為C機機率 del左都唔心痛
最後就係 唔好亂洗錢 尤其是唔好亂抽機 特別係自定機
作者: davis168    時間: 16-7-2014 22:23
回復 20# 神雞尿算

sorry呢隻game仲未值得我用錢玩,
很抱歉
作者: davis168    時間: 16-7-2014 22:25
回復 21# Quattre

我自己最想用00qnt,不過睇怕長路慢慢,計過要用既錢都幾多,仲要唔知抽幾耐先有料合
主天就抽中左A機果部

另一方面SEED系列我都OK
作者: davis168    時間: 16-7-2014 22:32
回復 22# freedom040542

多謝師兄咁詳盡既教喎
首先喜好方面,00入面4子,除左德天我其他都OK
自己最想合00QNT,不過正所謂長路慢慢是如何走過,
需要既料太多,合起上黎好有難道,其次智天,之後力天

解任方面我依家解左自由
除左有愛之餘,自由仲係我離開隻GAME時候岩岩出既新機
可惜個AC已經冇左
當然我有打算合突自,所以都會考慮
天意我都有聽講唔錯,所以黎緊都會解任拎一部

最後
其實我都係想感受下高達對戰既樂趣,我主要睇愛,唔會點睇實際用既實力
何況依家好難搵到人解任
如果師兄唔介意可以ADD個FD日後多多提點
作者: leunghoi80    時間: 16-7-2014 22:38
回復  freedom040542

多謝師兄咁詳盡既教喎
自己最想合 ...
davis168 發表於 16-7-2014 22:32

入點啦
想要就已經係值得用錢
直接買部OOQ都係90蚊到
作者: davis168    時間: 16-7-2014 22:53
回復 26# leunghoi80

我唔反對入點不失為一個方法
但係如果直接入點得到,就會失去呢個遊戲既樂趣
我會慢慢合
作者: Quattre    時間: 16-7-2014 23:45
回復 24# davis168
a個部主天可以用黎合as個部
上面有人話直接買00q,依個係最快入手嘅方法,問題係你捨唔捨得用錢
要入手00q嘅key機需要唔少g幣,都要唔少時間下,不過親手儲錢合會更有成功感
儲g幣方面,可以解會送g幣嘅任務,刷任,或者留意官方公告嘅活動
就好似而家10日10場對戰送10萬g咁,距離合機可以鏗番唔少時間架

點都好,歡迎你番黎玩
作者: davis168    時間: 16-7-2014 23:54
回復 28# Quattre

多謝晒,我都搵緊as果部點合
作者: leunghoi80    時間: 17-7-2014 00:43
回復  Quattre

多謝晒,我都搵緊as果部點合
davis168 發表於 16-7-2014 23:54

http://www.olgame.tw/sds/robot_inq.php
http://www.sdgundam.cn/datum

慢慢搵
有曬合機資料
作者: kennylam25    時間: 17-7-2014 00:58

多謝師兄咁詳盡既教喎
自己最想合 ...

港服SS圖一定要點先買得  之前好似送過突自圖 依家冇啦
玩SD 一定要識上漫貓 戰紀 睇設計圖合成表 樓上已經比左link
作者: freedom040542    時間: 17-7-2014 07:17

多謝師兄咁詳盡既教喎
自己最想合 ...

我覺得 新ac 最好都要一兩部勁機旁身
如果你想合00既S機 最好三思而後行
因為比較難合

你可以一開始係初頻考慮下A機先
除左抽果隻AR雅典娜之外
有幾隻00機唔錯
不過抽A機蛋機就小心幾十萬都唔中喇 零晨時份去抽 冇人同你爭 最好
真係儲夠十萬先好抽
1. 力天--反正你要合智天 又可以合獄天 抽得過
呢隻野勁 二武全中 四排飛彈 真係炸到人高潮
三武狙擊係輔助 一開場就跟住隊友上 偷偷地炸對面隊(隊友斬緊人or人地斬緊隊友)
首選攻擊型
2. AS主天--可以合妖天and墮天
又係玩飛彈 雖然有自己硬直 但四排粒粒炸過去都係咁爽
加上呢隻完全玩遊擊 有光束機槍輔助 又係剪機四刀
而且R後有追蹤飛彈
合得過 不過要合佢就要A主天
首選攻擊型

如果你要抽00系A機 最好唔好抽13000G果個A機蛋機(有地死雙龍果個)
去睇資料 抽其他A機蛋機冇咁難中
而你抽錯左其他A機都可以當係試玩
而且可以考慮埋合其他S機 例如金馬桶
但S地死同S雙龍就唔係咁好喇 雖然勁 但技術要求高
作者: 雷臣    時間: 17-7-2014 10:31

其實上反SD網睇睇有乜00系機, 同埋睇睇相關對戰片.....之後決定合乜野機, 再朝住這個方向走吧

而香港SD生意不太好, 如是新玩入點當支持下

同埋要玩齊新既00系S機一定要入點買機庫...事關00系既料機非常之外, 部分更係AS機添

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcncontact2ww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2